چکدرمه یا Chegdermeh یک غذای سنتی ترکمنی است که با پخت همزمان برنج، گوشت (معمولاً گوسفند)، رب گوجه یا گوجه و پیاز به همراه روغن، آب و افزودنیهایی مانند نمک و فلفل به دست میآید. این غذا تا حدی به استامبولی پلو شباهت دارد.
این غذا به طور سنتی در نوعی دیگ چدنی به نام قازان تهیه میشود. ابتدا تکههای کوچک گوشت در روغن سرخ میشود، سپس پیاز رندهشده به آن اضافه و پس از سرخ شدن پیاز، رب گوجه یا گوجه به آن افزوده میشود. آنگاه آب اضافه میشود تا گوشت آبپز شود، پس از بخارشدن مقداری از آب، برنج اضافه میشود، بهطوریکه آب یک بند انگشت بالاتر از برنج قرار گیرد، سپس حرارت کم میشود تا برنج دم بیاید.
طرز تهیه چکدرمه
مواد لازم برای ۶ نفر
گوشت گوسفند: ۵۰۰ گرم
پیاز: یک عدد متوسط
روغن: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه پلویی: به میزان لازم
رب گوجهفرنگی: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
آب: حدود یک لیتر (۴ پیمانه)
برنج: ۷۰۰ گرم
روش پخت چکدرمه
* گوشت را خرد کرده و با پیاز که کمی طلائی شده خوب تفت دهید.
* به آن ادویه، نمک، فلفل و رب را اضافه کرده و به تفت دادن ادامه دهید.
* سپس حدود ۴ لیوان آب به آن اضافه کرده و بگذارید گوشت خوب بپزد.
* بعد از پخت گوشت، برنج شسته شده خیس خورده را به گوشت اضافه کرده و آب برنج را اندازه کنید.
* بعد از پختن برنج، آن را دم کنید. موقع دم کردن ابتدا زیر شعله را کمی زیاد کنید تا بخار کند، سپس حرارت را کم کرده و دم کنی بگذارید. بعد از دم کشیدن برنج، آن را در ظرف مورد نظر سرو کنید.
-دستور بالا حاوی ۵۷۵ گرم کربوهیدرات، ۱۴۰ گرم پروتئین، ۱۵۰ گرم چربی و ۳۳۲۹ کیلو کالری انرژی است.
-اگر گوشت را همراه با رب خوب تفت دهید هم بوی خاص آن گرفته شده و هم خوش رنگ میشود.
-نباید مقدار آب گوشت زیاد باشد زیرا برنج شل میشود. مقدار آب آن بستگی به مرغوبیت برنج دارد که میبایست در نظر گرفته شود.
-مصرف گوشت قرمز کالری مورد نیاز بدن را تأمین میکند هر ۱۰۰ گرم گوشت بدون چربی معادل ۱۸۰ کالری است.