هنر سوزن دوزی اصفهان ، قلاب دوزی و ملیله دوزی یکی از مشخص ترین صنایع دستی استان اصفهان است که قدمت آن به قبل از دوره صفویه می رسد. انواع محصولاتی که به وسیله این هنرها تزیین می شوند شامل سجاده، جلد قرآن، انواع بقچه ها، رومیزی، زیر بشقابی، زیر قلیانی و غیره می باشد.
سوزندوزی هنر آراستن سطح روئین پارچه های ساده با بهره گیری از نخهای الوان و با کمک سوزن و قلاب و در یک مورد کمک از سوزن و قلاب است و دست اندرکاران آن به مدد بخیه های ظریفی که بر منسوجات ساده می نشانند معمولا تلفیق زیبایی از صبر ، شکیبایی و هنر را به نمایش می گذازند. سوزندوزی های ایرانی مانند هنر سوزن دوزی اصفهان که به اشکال مختلف انجام می شود یکی از گسترده ترین شاخه های ۱۰۹ رشته هنرهای سنتی است و به جرات می توان گفت تنوع و تعددی که در این رشته مشاهده می شود در هیچیک از دیگر رشته های صنایع دستی وجود ندارد و بیش از سایر گونه های صنایع دستی است.
در سوزن دوزی اصفهان طرح را از طریق نخ کش کردن زمینه ی پارچه مشخص می کنند و با سوزن و نخ مراحل مختلف سوزندوزی را که شامل دور دوزی، توری دوزی، توری گلدوزی، سکمه دوزی، شبکه دوزی، ستاره دوزی، گل اشرفی دوزی، زیر رفت دوزی، تکه دوزی و خامک دوزی می باشد می دوزند.
ملیله از نظر جنس بر دو نوع است: اصل و بدل. ملیله اصل از رشته های بسیار نازک نقره تشکیل شده که آنرا می تابانند تا به صورتی شبیه فنر در آید و برای دست یابی به صورتی شبیه فنر در آید و برای دست یابی به ملیله طلا آن ها را آب طلا می دهند. ملیله بدل از مفتولهای برنجی به ضخامت ۰٫۱۵ و ۰٫۱۸ میلی متر تهیه می شود. برای تهیه ی ملیله بدل طلا از همین نوع برنج که رنگ طبیعی طلایی دارد استفاده می کنند و برای تهیه ی ملیله ی بدل نقره آنرا آب نقره می دهند که تمام این کارها در بازار و توسط افرادی به نام رزکش صورت می گیرد. از این ملیله ها برای دوخت انواع نقوش بر روی پارچه های دست بافت، ترمه یا مخمل استفاده می نمایند.

سوزن دوزی اصفهان