لباس محلی تبریز و پوشاک سنتی منطقه آذربایجان شرقی در چند دهه اخیر بیش از هر موضوع فرهنگی دیگری دستخوش تغییرات سریع قرار گرفته به طوری که امروزه تنها در میان روستائیان و عشایر میتوان پوشش محلی را مشاهده کرد. شرایط جغرافیایی، محیطی و آب و هوا، نحوه زندگی و اسکان و اوضاع اجتماعی، شرایط و اوضاع اقتصادی و پیشرفتهای تکنولوژی و نیز اعتقادات مذهبی و آداب و رسوم را از جمله عوامل موثر بر فرم لباسها در جوامع مختلف میباشد.
لباس محلی تبریز و لباسهای محلی ایلات مشهور آذربایجان شرقی همچون شاهسون و ارسباران، یکی از مهمترین جاذبههای فرهنگی این استان است. مردان ایل پوشاک اختصاصی ندارند، کت و شلوار و کلاه آنان معروف به کِپی (کلاه ترک داری که نظیر کلاه مردان گیلان است)، تشکیل دهنده پوشاک مردان شاهسونی است.
فرم و شکل پوشاک زنانه در مناطق عشایری آذربایجان شرقی اکثریت قریب به اتفاق به شیوه قدیم و شامل پیراهن بلند، دامن چیندار بلند و چارقد (روسری بزرگ) میشود. رنگهای به کار رفته در پوشاک زنان اغلب رنگهایی با زمینه روشن و گلدار است و نوع پارچه، دوخت، تزیین و نام انواع پوشاک و زیورهای زنانه در نزد ایلات و عشایر از تنوع چشمگیری برخوردار است.
چادر شبی که در منطقهی سردرود و بناب و شهرهای دامنه کوهستان سهند بافته میشد، لباسی که چوپانان کوهستان سهند به کار میبردند و کتی مردانه که تا چند سال پیش استفاده میشد، از جمله پوشاکهای منحصر به فرد و ویژه آذربایجان شرقی به شمار میرود و جنس پارچههای استفاده شده بسته به توان مالی افراد شامل کودری، ململ، چیت، متقال، فاستونی، دریاکنار، اوتماسینار، آیناگولی (پولکی)، شالموز، تافته، مخمل و به تازگی ابریشم، حریر میشود.

لباس محلی تبریز